Tutie Dahlia's FotoPage

By: Tutie Dahlia Tajuddin

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 8-Jul-2009 08:05 Email | Share | | Bookmark
Who Wants To Be A Millionnaire?



Tak sabar ni!

Sekian, terima kasih kerana sudi menjenguk

HIRE ME TO CAPTURE YOUR MOMENTS
shooting people on their weddings and birthday parties

TUT - lady photographer
Tut Photography
Website : http://tutcute.fotopages.com
E-Mail : melompati@yahoo.com
YM! ID : melompati
Cell : 012-6294762


Thursday, 18-Jun-2009 11:02 Email | Share | | Bookmark
My Beloved Slipper (homework assigned by the TKB leader)

Team Ketupat Bawang, atau nama timang-timangannya, TKB, merupakan sebuah badan organisarsi yang memeriahkan lagi swasana di fotopages ini. Shabbashhh!

Sebagai ahli TKB yang cute, haruslah aku menyiyapkan tugasan yang diberi oleh team leader. Tajuk esaimen pada kali ini bertajuk : Selipar Kesayanganku.

Untuk melihat tugasan yang telah disiapkan oleh team leader TKB, sila klik di situ.

Terima lah...



>>> Kepada ahli-ahli TKB yang blom siapkan esaimen ini, siapkan la

Sekian, terima kasih kerana sudi menjenguk

HIRE ME TO CAPTURE YOUR MOMENTS
Sila klik links di sebelah kiri web ini untuk melihat gambar-gambar bagi tugasan-tugasan yang lalu.
Sila klik links di debelah kiri web ini untuk melihat pakej-pakej fotografi yang disediakan.

TUT
Tut Photography
Website : http://tutcute.fotopages.com
E-Mail : melompati@yahoo.com
YM! ID : melompati
Cell : 012-6294762


Sunday, 7-Jun-2009 09:57 Email | Share | | Bookmark
Baby, When The Lights Go Out...

The title of this entry reminds me of a famous song during the 90s. Sung by a boyband who called themselves Five. Oh, sangat cool, okkeeeeeeyyy!

Ruangan kali ini adalah seakan-akan ruangan tips untuk pengguna-pengguna kamera berkuasa tinggi atau dikenali sebagai DSLR. Namun, ia juga lebih kepada sharing information la. So, this time, I nak share la dengan you all tentang tips ini. Harap you all suka la...

Wokeh... cennia ha... (macam ni, ha).
I pernah la lihat DSLRians merakamkan gambar-gambar yang menarik di waktu malam/ di tempat gelap. You all mungkin pernah lihat juga, gambar-gambar tersebut, di mana, cahaya dari lampu digerak-gerakkan mengikut naluri hati, kemudian berjaya dirakam.

Ha, leh faham ke ni? Huhuhu... Sori la... saya telah pun mencuba sedaya-upaya menerangkan dengan cara yang santai supaya otak kita tidak dibebani oleh ayat-ayat yang mengelirukan. Huhu..

Walau apa kejadahnye pun, mari la kita melihat contoh-contoh gambarajah di bawah ini. Lagi senang nak paham kot...


Ni waktu malam. So, padam lampu dan set kan la kamera anda kepada mode A (Nikon) atau AV (Canon). Kendian, snap je. Pastu pegi la tulis nama ke apa ke dengan cahaya lampu. Torchlight pun buleh. Lampu laser lagi bagos. Gambar kat atas ni, adalah aksi adikku menggunakan cahaya dari flash henfon beliau.


Ini pula kazen aku yang tulis. Tapi jangan la korang tanye maksud perkataan itu kerana ia adalah busuk.


Ok. Jika sudah puas menulis, mari la buat bende lain. Yang ni, kita gunakan lampu torchlight tadi dan letakkan la kat tepi. Pastu buat je aksi seperti rajah di atas. Nah, maka jadilah aksi seorang wira bernama Son Goku (kame Hame Ha).


Ini pula meniru aksi Harry Potter mencari buku majalah Ujang.


Masa ni, aku nak tulis nama adik aku. Tapi tersalah bajet. Takpe, try lagi!


Ahah! Berjaya, bukan? Nickname, sudeh...


Ini pula aksi mendapat kuasa dalaman. Tapi aku ter-off kan plak lampu yang aku pegang itu. Maka, peralihan kuasa sakti adalah incompleted.


Ahah! Nah, sudah complete. Camne nak buat camni? Korang berdiri kat belakang adik korang, dan lukis la. Huhu...


Ha... hok ni, kalu nok letok frame, letak la. Bubuh nama penuh skali.


Ini pula, aku suruh adik aku gerak-gerakkan torchlight berulangkali hingga menjadi bentuk sang pelangi. Pehtu, aku tulis perkataan 'rainbow' itu dengan lampu kecil yang lagi satu.

SELAMAT MENCUBA! AHAK!

Sekian, terima kasih kerana sudi menjenguk

HIRE ME TO CAPTURE YOUR MOMENTS
Sila klik links di sebelah kiri web ini untuk melihat gambar-gambar bagi tugasan-tugasan yang lalu.
Sila klik links di debelah kiri web ini untuk melihat pakej-pakej fotografi yang disediakan.

TUT
Tut Photography
Website : http://tutcute.fotopages.com
E-Mail : melompati@yahoo.com
YM! ID : melompati
Cell : 012-6294762





Tuesday, 2-Jun-2009 07:03 Email | Share | | Bookmark
The Last Minute Reunion - 30th May 2009, Saturday, Shah Alam

Pada hari itu, reunion diadakan bersama rakan-rakan sekursus time zaman blaja kat U dulu. Memang short notice, sebab tu ramai yang tak dapat datang. Aku sepatutnye nak balik kampung pada hri itu, tapi reunion punye pasal, aku tangguh balik kampung pada waktu malam sket la.

Yang hadir cuma diriku, Maslia dan Eera. Eera bawak anaknye Sara dan hasben skali. Rakan-rakan ku itu are ladderly housed, maka ku ucapkan 'syabbas!' dan semoga kekal bahagia buat selama-lama-lamanya...

Kami berjumpa di kawasan berhampiran hostel lama kami. Pastu kami lepak la di Taman Tasik Shah Alam. Memang cantik tasik itu. Ada la dalam sejuta kenangan kat situ...

Di sini, ku reka sedikit skrip dialog sebuah drama. Maka jangan la korang percaya sangat dialog tu. Mengarut jer...


EERA : Ish... mane diorang nih! Lama gile aku dok tunggu je kat sini. Dah naik fedap haku! Baik aku gi duduk kat ujung sana plak...


MASLIA : Eh, mana si Eera ni? Tadi aku macam nampak dia dok kat sini. Baik aku blah gi carik dia sekali lagi. Adoi la...


MASLIA : Tapi cantik gak tempat ni. Apa kata aku menikmati keindahan alam sat...


EERA : Oho! Maslia dah sampai la! Tapi dia tanampak aku kat sini.


EERA : Biarkan dia. Padan muke. Wahahaha....! Peace, bro!


MASLIA : Oho! Arre kyaaa baat hai, yar! Kat situ upenye dia. Baik aku join dia di sana.. sana... sana...


EERA : Cantekk kan, pemandangan kat sini?
MASLIA : Yezza.....!


MASLIA : Eh, Eera! Cuba ko lihat mamat hensem tu! Mari kita kontrol cun skang.
EERA : Ko tanampak ke aku tgh kontrol cun abes abesan nih!


MASLIA : Adoi la... mana diorang ni... lama btol aku tunggu.
EERA : Ko jangan nak mengada ye. Aku pun lama gak tunggu ko tadi, tau! Hempok kang.


MASLIA : Ish... diorang sampai kang, tau la aku sebat dengan rotan nih.
EERA : Ha,ko buat la. Kang ko kena saman, jangan cari aku plak..


TUTCUTE : Yeehaaa! Wachaaaa! Aku sudah tiba!
EERA : Dah la lambat! Nampak penumbuk ni?
MASLIA : Eera, ketinggian kita adalah sama rata


EERA : Eh, diorang ni mana ha?
MASLIA : Diorang tak datang kot. Kan, Tut?
TUTCUTE : Aku pun rasa begitu. Takpe la, diorang ada hal kot...


TUTCUTE : Kita dah berkumpul ni, apa kata kita buat aktiviti panjat pokok. Ndak?
EERA : Aku mampu panjat pokok sampai parat ni je ha...
MASLIA : Aku plak, parat batu ni..


EERA : Suddenly, aku rasa sejuk. Sweater plak tak bawak. gak-agak, leh tak daun pokok ini memulihkan suhu badanku ke paras normal?
MASLIA : Eh, boleh ke? Camtu, aku nak join la!
TUTCUTE : Kyaa baat hai, yaar? Mein hoon na!


EERA : Tut, naik la kapal ni cepat!
MASLIA : Cepat lahhhh!


TUTCUTE : Jap la. Kapal ni takmo gerak la.. Puas aku tolak ni ha. Ish ....


[Aksi setelah tiba di lokasi seterusnye]


MASLIA : Kenapa ko peluk pokok tu?
TUTCUTE : Saje. Isi masa lapang. Lambatnye si Eera gi jemput budak tu.


MASLIA : Ye la. Tapi budak tu budak baru. Senang sket nak handle, katanye. Kita tengok je la kang.


MASLIA : Okay, model kita dah sampai. Meh sini saya touch up sket ye!
SARA [ ni anak Eera. Comelnye ] : Mama!


SARA : Hik hik hik
KAMI : Alalalalalala pandainye dia bgaya...


KAMI : Alalalalala..... comelnye...


KAMI : Alalalalala..... Oh! La la...(kau buat ku kata...)

Sekian, terima kasih kerana sudi menjenguk

HIRE ME TO CAPTURE YOUR MOMENTS
Sila klik links di sebelah kiri web ini untuk melihat gambar-gambar bagi tugasan-tugasan yang lalu.
Sila klik links di debelah kiri web ini untuk melihat pakej-pakej fotografi yang disediakan.

TUT
Tut Photography
Website : http://tutcute.fotopages.com
E-Mail : melompati@yahoo.com
YM! ID : melompati
Cell : 012-6294762




Sunday, 24-May-2009 14:08 Email | Share | | Bookmark
One Evening...

Sepetang tadi, aku aja housemates aku ke taman. Aku suruh diorg main badminton dan bersenam, tapi aku gi shoot orang. Haha.... Saje...

Tak banyak shoot coz matahari pun dah nak tbenam beb. Huhu... Aku ni maleh jogging. Main badminton pula kena ikot mood. Kalau karaoke ke, tengok wayang ke... aku OK aje


Seorang auntie didapati sedang merehatkan diri setelah kepenatan menekan tubi bertubi-tubi...


Dalam pada itu, seorang lelaki remaja didapati sedang melihat-lihat ke arah sekumpulan remaja yang sedang berlatih shuffle sambil berasa meluat melihatnye. (Aku tak shoot adegan shuffle itu kerana tarian mereka nampak sangat macam budak baru belajar). Huhu...


Adik-adik ini sedang berehat sambil menonton rakan-rakan dan sahabat handai mereka bermain bola sepak (atau adakah mereka ini sebenarnye berkaki bangku?)...


"Ma, ni kan wo de!" Mungkin itulah dialog si anak kepada emaknye...


Mungkinkah aku secomel bayi itu? Katakan Yeahhhhhhh!


Jauh gak lelayang ni. Ketika pikiranku melayang, mungkinkah sejawoh ini? Renung-renungkan lah...



Thanx for viewing

HIRE ME TO CAPTURE YOUR WEDDING MOMENTS
Sila klik links di sebelah kiri untuk melihat pakej-pakej yang ditawarkan dan gambar-gambar perkahwinan and other events yang lalu

TUT
Tut Photography
Website : http://tutcute.fotopages.com
E-Mail : melompati@yahoo.com
YM! ID : melompati
Cell : 012-6294762


[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net